In Nederland dreigt een drinkwatertekort als er nu niet wordt ingegrepen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vewin (de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland). De waterbedrijven in Nederland hebben voor 2030 meer capaciteit nodig om drinkwater te produceren. Wat opvalt is dat het per regio verschilt hoe erg de gevolgen zullen zijn. Zo moet er in West-Brabant direct ingegrepen worden, terwijl in Oost-Brabant de noodtoestand minder erg is. Hoe zit het precies?
Ver vooruit kijken
Pyter Hiemstra vertelt namens Brabant Water dat de mensen thuis er nu nog niet veel van zullen merken, maar ze ‘kijken wel altijd ver vooruit’. “De vraag naar drinkwater neemt in West-Brabant toe en dan zien we dat de huidige productiecapaciteit er niet meer aan voldoet.” Volgens hem moet er nu actie ondernomen worden: “De voorzitter van Vewin zei al tegen het NRC dat ‘drinkwater niet de volgende crisis moet worden’.”
Kleine marge, grote uitdaging
Volgens Pyter zal het helpen als er meer aandacht aan wordt besteed in de politiek: “Er moet meer financiële ruimte komen voor investeringen. Wij maken water voor iedereen in Brabant en dat doen we tegen een kostprijs. Daar zit een hele kleine marge op die de waterbedrijven kunnen gebruiken om te investeren.” Zo willen de waterbedrijven investeren in de capaciteit van de productie, de fabrieken en het transport. “Die marge is zo klein dat de uitdaging groter wordt. Drinkwater wordt niet meer zo vanzelfsprekend als dat het vroeger was.”
Gemiddeld verbruiken Nederlanders 120 liter water per persoon per dag. Dat zijn 12 emmers vol. Meer dan de helft gebruiken we om te douchen, om de wc door te spoelen en voor de wasmachine. Slechts 1,5 liter is bedoeld als drinkwater.
Bron: Vewin
Dé oplossing(?)
Zou het dan niet de oplossing zijn om water te winnen uit de zee? Dat wordt in Nederland nergens in de drinkwatervoorziening gedaan. In de zomer waren er twee ondernemers die een installatie in een container hadden gemaakt waarbij ze zeewater ontziltten en in kleine pakjes verwerkten. Het klinkt hoopvol, maar volgens experts is het zeker niet de oplossing. Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft vertelt tegen EditieNL dat ‘het veel beter is om het via een waterleidingsysteem te doen in plaats van in flessen of pakjes.’
‘Hier in Brabant’
Op het moment is de nood naar drinkwater in West-Brabant urgenter vergeleken met het oosten van de provincie. Het verschil daarin heeft te maken met de capaciteit in de productie. “Brabant Water bouwt drinkwaterproductiebedrijven en die maken het drinkwater voor de omgeving. In het westen zien we nu dat de vraag groter dreigt te worden dan de drinkwaterproducties aankunnen. En dus heb je extra capaciteit nodig”, zegt Pyter.
Vervuiling
Wat nog meer een rol speelt in de waterschaarste is de vervuiling van de waterbronnen. Dat komt door zowel de landbouw als de industrie en de huishoudens. Pyter vertelt dat er wat aan gedaan kan worden, maar dat de mensen wel eigen initiatief moeten nemen: “In de landbouw moeten ze veel verstandiger omgaan met de bestrijdingsmiddelen of andere natuurvriendelijke technieken toepassen. De mensen thuis kunnen ook hun steentje bijdragen door geen gif meer te gebruiken tegen groene aanslag en insecten.”