Huren, kopen, alternatief wonen. Dit is de droom van alle mensen die vastzitten in de donkere wereld van de wooncrisis. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is met 8,6 procent gestegen in 2022. Koopwoningen zijn afgelopen mei met 18,8 procent duurder geworden en Brabant moet in 2030 13.000 nieuwe woningen hebben gebouwd, willen we hier nog met z’n allen kunnen blijven wonen. Je leest nu de Woongids van Springplank, een plek waar we jou informeren zodat jij met zo veel mogelijk kennis dit avontuur kan beleven.
Huren? Dan is De Huurovereenkomst Heilig.
Heb jij een studentenkamer gekregen met gezamenlijke voorzieningen en een gezamenlijke voordeur? En heb je het contract nog niet getekend? Let dan nu goed op: je gaat dan wonen in een ‘onzelfstandige woonruimte’, een studentenkamer. De verhuurder, AKA de huisbaas van de onzelfstandige woonruimte, heeft meer rechten dan dat jij hebt: hij kan jou meer flikken dan jij hem. In veel gevallen mag jij bijvoorbeeld niet zomaar uit je kamer trekken, maar hij mag jou er wel zomaar uit zetten. Jij mag niet vragen om huurverlaging maar hij mag jou wel een huurverhoging opleggen. Dit soort naaistreken staan van tevoren al beschreven in de huurovereenkomst die jij gewoon kan aanpassen.
Lees de huurovereenkomst en verwerk daar je eigen eisen in voordat je hem klakkeloos ondertekent. Bij een huurovereenkomst moeten namelijk afspraken gemaakt worden tussen twee mensen, waar zij zich allebei aan moeten houden. De huurder, jij dus, maar ook de verhuurder. Veel studenten weten niet dat ze zelf inspraak hebben op de overeenkomst. Pak de huurovereenkomst en zet er dingen in die jij belangrijk vindt over bijvoorbeeld je privacy. Zo kan je in de overeenkomst zetten dat je niet wil dat de verhuurder aan je spullen komt of dat hij onaangekondigd langskomt. Als hij dit contract namelijk tekent maar deze afspraken niet nakomt heeft hij geen poot meer om op te staan. Door zijn handtekening op de overeenkomst te zetten heeft hij beloofd jouw eisen na te komen. Chelsey Kine, werkstudent in Vastgoed en Makelarij vertelt hierover. “Ik heb nooit geweten dat je het recht hebt om te bepalen wat daar in staat. Ik dacht dat iemand die overeenkomst aan jou voorlegt en dat je dat dan moet tekenen of niet; maar het is een onderhandeling, het is een overeenkomst. Jij hebt inspraak in wat er in die overeenkomst staat. Omdat de markt zo krap is willen studenten snel een kamer hebben en zetten ze maar snel hun handtekening eronder”, maar dan bestaat er dus de mogelijkheid dat je je eigen graf graaft. “Als je in die overeenkomst niet verwerkt hoe vaak de huur verhoogd mag worden en waarvoor er kosten mogen worden gerekend, dan kan zo’n huisbaas jou heel veel flikken.”
Veel studenten weten niet dat dat een huisbaas jou niet kan afwijzen als jij door een hospi-avond bent gekozen. Ze denken dat ze nog ingeruild kunnen worden en tekenen daarom het huurcontract maar snel.
“Op het internet staan huurovereenkomsten voor onzelfstandige woonruimtes die je kan doorlezen. Dan zie je hoe zo’n overeenkomst eruit ziet. Je kan deze overeenkomsten vergelijken met die van jou. In een normale huurovereenkomst staat bijvoorbeeld beschreven hoeveel je elke maand betaalt aan huur, gas, water, elektra en overige diensten. Zo weet de huurder precies waar hij aan toe is. Staan gas, water, elektra en overige diensten niet in jouw overeenkomst beschreven, dan probeert jouw huisbaas speling te creëren en dat kan jij aanpassen. Overleg vaste prijzen en verwerk dat in de overeenkomst”, aldus Kine.
Als je twijfelt over jouw huurovereenkomst en je niks begrijpt van de overeenkomsten die je online kan vinden, stap dan naar een juridisch loket. Je kan daar zonder afspraak binnenlopen en zij zullen de documenten voor je doorlezen om jou advies te geven. “Wij zijn er niet voor verhuurders, ondernemers, stichtingen of verenigingen. Wij zijn er om, onder andere, studenten advies te geven”, vertelt het Juridisch Loket. Maak dus zeker gebruik van deze hulp voordat jij je handtekening onder jouw overeenkomst zet. Misschien spotten zij voor jou wel een addertje onder het gras.
Huis kopen? Eerste stap is de bank
De eerste stap is altijd de bank. Hier kan je laten uitrekenen hoeveel je kan uitgeven. Niets is erger dan een bod doen, het huis krijgen en er daarna achter komen dat je dat geld helemaal niet kan lenen. Eerst pas rekenen, daarna pas zoeken.
Bella Donders overkwam dit, zij heeft een jaar geleden haar eerste huis gekocht. Ze was toen 21 jaar oud. “We hadden een huis bezichtigd en we hadden een bod gedaan; niet wetende dat we het huis ook zouden krijgen. We vroegen maar 500 euro boven de vraagprijs dus we dachten dat we geen kans hadden. De volgende dag bleek dat de verkopers niet uit gingen van het hoogste bod, ze wilden dat er starters in huis kwamen wonen en dat waren wij.” Maar in deze hoge versnelling waren Bella en haar vriend vergeten dat ze eerst naar de bank moesten gaan.
Wil je weten waarom het ING adviseert om altijd eerst naar de bank te gaan? Stay tuned en hou onze site in de gaten voor het artikel van volgende week.
Woon alternatieven? Weet waar je aan begint
Tiny house
Als je kiest om in een ‘tiny house’ te gaan wonen lever je een hoop vierkante meters in. Wat je ervoor terugkrijgt is een betaalbaar en duurzaam eigen huis wat je binnen vijf minuten hebt gestofzuigd. Vaak staan tiny houses ook op wielen, waardoor je kan verhuizen samen metje huis. Zelfs voor koppels en startende gezinnen is dit een steeds populairder wordende optie.
Er zijn tegenwoordig genoeg handleidingen en bedrijven die je kunnen helpen om je eigen mini paradijs te ontwerpen en bouwen. Het lastigste blijft om een woonplek te vinden. Gelukkig besteedt een groeiend aantal gemeenten hier aandacht aan. Op Marjolein in het klein vind je een overzicht van de initiatieven in brabant.

Woongroepen
In een woongroep maak je onderdeel uit van een gemeenschap. Meestal is deze gebaseerd op normen en waarden zoals duurzaamheid of sociale betrokkenheid. Hier krijg je veel gezelligheid voor terug, maar wordt er meestal wel van je verwacht dat je je actief inzet binnen de groep.
Woongroepen komen in verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan appartementen waar de huurders samen koken, of kloosters waar ook non-religieuzen verwelkomd worden.
Een aantal voorbeelden van woongroepen in Brabant:
Papenhulst Centraal Wonen Vereniging “Aardrijk” Toelating (binnentuin-hoflindebeek.nl) Home | Centraal Wonen Strijp Hof ten Holt – Woonvereniging te Gassel

Kraken en Anti Kraak
Voordat de antikraakwet inging in 2010 was het legaal om in een pand te wonen dat al langer dan een jaar leeg stond, zolang het niet werd beschadigt. Lang leve nul huur! Ondanks dat dit illegaal is geworden leeft de kraakbeweging nog steeds. Lisa Lotens schreef een praktische gids voor Vice, waar je alles kan vinden om vandaag het kraak avontuur aan te gaan: www.vice.com/nl.
Het legale alternatief is anti kraak. Hierbij trek je in een leegstaand huis in voor een laag budget. Het nadeel is dat je geen huurovereenkomst krijgt aangeboden en er elk moment uit kan worden gezet. Als je toch flexibel bent kan het wel een aantrekkelijke optie zijn.
De beste plek om anti kraak woningen te vinden is Interveste. Zij hebben een groot aanbod online staan, zoals de Antikraak Boerderijen in Noord-Brabant.
Andere aanbieders van antikraak woningen zijn Kamernet, Huurwoningen Site, Ad Hoc en villex.nl.
Bejaardentehuis
Als laatste noemen we nog de optie om het bejaardentehuis in te trekken. Tegenwoordig kan dit ook als je onder de 70 bent. Benieuwd naar waarom je dit zou doen? Lees Imke’s artikel voor meer informatie: Jong en wonend in bejaardentehuis.